Takenpakket

De jeugddienst is de gemeentelijke dienst die zich bezighoudt met kinderen en jongeren en al datgene wat hen boeit, interesseert of bezighoudt. We werken rond alles wat voor kinderen en jongeren belangrijk is: muziek, fuiven, jeugdwerk, inspraak, jongereninformatie, speelruimte, vrije tijd,…

Ons takenpakket bestaat voornamelijk uit de volgende aspecten:

Ontwikkelen van een vrijetijdsbeleid voor kinderen en jongeren
Wij streven naar een kwalitatief, divers, toegankelijk én uitdagend aanbod voor àlle kinderen en jongeren binnen de gemeente! We coördineren en ondersteunen de verschillende jeugdwerkingen (buitenschoolse kinderopvang, speelplein, jeugdverenigingen en jeugdafdelingen, …) en organiseren allerlei knotsgekke activiteiten tijdens de schoolvakanties (ateljees en dagtripjes). Ook baten we verschillende speel- en skatepleintjes uit en organiseren we speelmomenten in verschillende Heistse wijken (Speelkoffer).

Organiseren, begeleiden en activeren van inspraak van kinderen en jongeren
We vinden het heel belangrijk dat kinderen en jongeren een stem hebben! Daarom proberen we via allerlei kanalen (jeugdraad, enquêtes, bevragingen, ...) ervoor te zorgen dat we de mening van kinderen en jongeren te weten komen zodat we deze mee kunnen opnemen in ons aanbod en beleid.

Ontwikkelen van een algemeen jeugdbeleid
De sectorale plannen, zoals het jeugdbeleidsplan, cultuurbeleidsplan, sportbeleidsplan,... werden in 2014 afgeschaft en geïntegreerd in de lokale strategische meerjarenplanning. Gemeenten moeten over de grenzen van sectoren heen werken en alles bundelen in een strategisch meerjarenplan. Dit meerjarenplan wordt telkens opgemaakt tijdens het eerste jaar van de legislatuur en heeft een looptijd van zes jaar. Het eerste meerjarenplan omvat de beleidsperiode 2014-2019.
Voor de opmaak werden inspraakmomenten georganiseerd tijdens o.a. jeugdraad en een praatcafé. Uiteraard werden in dit meerjarenplan allerlei doelstellingen en acties opgenomen die te maken hebben met jeugd en tekende de jeugddienst in op de twee Vlaamse beleidsprioriteiten 'jeugdwerk ondersteunen' en 'jeugdcultuur'.

Ondersteunen van het lokale jeugdwerk
In Heist worden jeugdverenigingen en jeugdafdelingen zowel materieel als via subsidies ondersteund als zij een aanbod voorzien voor kinderen en jongeren. Jeugdverenigingen zijn o.a. chiro, scouts, KLJ, …; met jeugdafdelingen worden sport- en culturele verenigingen met een volwaardige jeugdwerking bedoeld. Om aanspraak te kunnen maken op deze ondersteuning moeten de jeugdverenigingen en -afdelingen eerst door de jeugdraad erkend worden. Op de maandelijkse jeugdraad kunnen jeugdverenigingen en – afdelingen hun stem kwijt over onderwerpen die de jeugd aanbelangt.

Events

<<  October 2018  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Contact

De Sporthal
Lostraat 48 A
2220 Heist-op-den-Berg
tel. 015 75 86 57 
sportenjeugd@heist-op-den-berg.be    

Openingsuren:
Ma: 9 tot 12 uur en 14 tot 19 uur
Di, do: 9 tot 12 uur en 14 tot 16 uur 
Wo: 14 tot 16 uur
Vr: 9 tot 12 uur 
Je kan ook een afspraak maken buiten deze uren.

Volg ons op facebook: www.facebook.com/jeugddienst.heist